Lebkuchendocken

Na Gruntu se rádi vracíme ke starým receptům. Proto se s vámi dnes podělíme o recept na tradiční lebkuchendocken – lahodné skořicové šneky. Recept pochází ze staré chebské kuchařky od Evy Dittertové a náš šéfkuchař Ondra ho pro vás lehce poupravil.

‚‚Recept jsem doladil přelivem z medového rozvaru. V minulosti byl totiž med z Chebska vyhlášený, jezdili si pro něj lidé z daleka. Navrch je šnek rovněž nad rámec receptu pomazaný vyšlehaným krémovým sýrem se smetanou a opět je vše oslazené medem,‘‘ říká šéfkuchař Ondra.

Ingredience

Těsto:

  • 300 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 500 g mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce cukru

Náplň:

  • 100 g másla
  • 100 g ořechu
  • 50 g cukru
  • 50 g perníku
  • lžička skořice

Cukrový rozvar:

  • 100 ml vody
  • 50 g cukru
  • 50 g medu

Krém:

  • 400 g čerstvého smetanového sýra
  • 3 lžíce medu (případně více či méně dle chuti)
  • pár kapek citrónového oleje nebo citrónová kůra
  • 200 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40%)

Postup

V míse smícháme mouku s cukrem, uděláme důlek, vlejeme do něj vlažné mléko a rozdrolíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Přidáme olej a vypracujeme kompaktní nelepivé těsto. Necháme vykynout.

Po vykynutí vyválíme obdélník, který potřeme rozpuštěným máslem (máslo potíráme na 2x, abychom použili všech 100 g). Ořechy nasekáme na hrubo, přidáme cukr, perník, skořici a posypeme jím máslem potřený obdelník. Zarolujeme a nakrájíme na palec široké plátky. Necháme vykynout cca 30-45 minut.

Předehřejeme troubu na 180 stupňů, vložíme, teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme přibližně 20 minut. Během toho, co se pečou, si v malém rendlíku svaříme 100 ml vody, 50 g cukru a nakonec přidáme med. Jakmile vyndáme lebkuchendocken z trouby, ještě horké je potřeme cukrovým rozvarem s medem tak, aby nasákly všechnu tekutinu.

Z čerstvého sýru, smetany a medu si vyšleháme krém. Je důležité šlehat pomalu a na nízké otáčky, aby byl krém pevný.