Jedním z neodmyslitelných symbolů Velikonoc je mazanec. Letos vyzkoušejte náš tradiční recept, ve kterém používáme preferment biga. Tato stará italská technika přidává mazanci lepší chuť a významně prodlužuje jeho čerstvost.
Preferment biga
Ingredience:
- 75 g mouky
- 45 g vody
- 3 g droždí
Postup:
Z mouky, vody a droždí vypracujeme pevné těsto (stačí, aby vše bylo dobré spojené). Necháme v uzavřené nádobě 1 hodinu kynout a následně přesuneme do lednice, kde vydrží až 3 dny. Můžeme ji kdykoliv použít. Před pečením je dobré ji nechat alespoň jednu hodinu v pokojové teplotě.
Mazanec
Ingredience:
- 2 vejce
- 300 g mouky
- 85 g mléka
- 12 g droždí
- 40 g cukru
- 1 vanilkovy cukr
- špetka soli
- 70 g másla
- 50 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- mandle
- biga
Postup:
V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, citrónovou a pomerančovou kůru. Na okraj dáme špetku droždí. Uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vlažné mléko a přidáme droždí. Lehce promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidáme 1 celé vejce, 1 žloutek, bigu nastříhanou na menší kousky a změklé máslo. Hněteme, dokud nebude těsto hezky lesklé a odlepí se od hran misky – může to trvat až 10 minut. Před koncem přidáme rozinky a kandované ovoce. Necháme kynout přibližně
2 hodiny. Kvůli menšímu množství droždí, bude těsto pomaleji kynout, proto mu dejte dostatek času.
Jakmile těsto vykyne, na pomoučeném válu si vytvarujeme bochánek, který necháme na plechu s pečícím papírem vykynout cca 2 hodiny. Poté mazanec uprostřed lehce ostrým nožem nařízneme do kříže a pomažeme bílkem s trochou vody, který nám zbyl, když jsme oddělovali žloutek. Nakonec posypeme mandlemi.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů, vložíme mazanec, teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme přibližně 25-35 minut. Pokud se vám bude zdá mazanec upečený, můžeme doprostřed píchnout špejlí – pokud ji vytáhneme suchou, mazanec vyndáme a necháme vychladnout.