Velikonoční mazanec

Jedním z neodmyslitelných symbolů Velikonoc je mazanec. Letos vyzkoušejte náš tradiční recept, ve kterém používáme preferment biga. Tato stará italská technika přidává mazanci lepší chuť a významně prodlužuje jeho čerstvost.

Preferment biga

Ingredience:

  • 75 g mouky
  • 45 g vody
  • 3 g droždí

Postup:

Z mouky, vody a droždí vypracujeme pevné těsto (stačí, aby vše bylo dobré spojené). Necháme v uzavřené nádobě 1 hodinu kynout a následně přesuneme do lednice, kde vydrží až 3 dny. Můžeme ji kdykoliv použít. Před pečením je dobré ji nechat alespoň jednu hodinu v pokojové teplotě.

Mazanec

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 300 g mouky
  • 85 g mléka
  • 12 g droždí
  • 40 g cukru
  • 1 vanilkovy cukr
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • mandle
  • biga

Postup:

V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, citrónovou a pomerančovou kůru. Na okraj dáme špetku droždí. Uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vlažné mléko a přidáme droždí. Lehce promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidáme 1 celé vejce, 1 žloutek, bigu nastříhanou na menší kousky a změklé máslo. Hněteme, dokud nebude těsto hezky lesklé a odlepí se od hran misky – může to trvat až 10 minut. Před koncem přidáme rozinky a kandované ovoce. Necháme kynout přibližně
2 hodiny. Kvůli menšímu množství droždí, bude těsto pomaleji kynout, proto mu dejte dostatek času.

Jakmile těsto vykyne, na pomoučeném válu si vytvarujeme bochánek, který necháme na plechu s pečícím papírem vykynout cca 2 hodiny. Poté mazanec uprostřed lehce ostrým nožem nařízneme do kříže a pomažeme bílkem s trochou vody, který nám zbyl, když jsme oddělovali žloutek. Nakonec posypeme mandlemi.

Předehřejeme troubu na 180 stupňů, vložíme mazanec, teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme přibližně 25-35 minut. Pokud se vám bude zdá mazanec upečený, můžeme doprostřed píchnout špejlí – pokud ji vytáhneme suchou, mazanec vyndáme a necháme vychladnout.